7 tips voor jouw vliegvakantie naar Bali

7 tips voor jouw vliegvakantie naar Bali

 

Bali is een bijzonder mooi eiland al is het soms wel goed zoeken naar de wat rustigere en authentieke plekken. Vooral in de zomer word Bali overspoeld met toeristen. Daarom ben ik ver weggebleven van Kuta en andere populaire en toeristische badplaatsen. Ik ben vanaf Gilimanuk naar het het midden (Ubud), de oostkust (Candidasa, Padangbai, Klunkung) en in het zuiden (Denpasar) geweest. In deze blog worden 7 belangrijke hotspots in Bali voor jou op een rijtje gezet.

 

Op Bali zijn ze niet zo van huisnummers, vandaar dat bij sommige adressen alleen de straatnaam staat (Jalan betekend straat en word vaak afgekort door Jl.). Scooters zijn hot op Bali, soms zie je hele families op de scooter voorbij razen. Ik zou zeker een scootertje huren en zo zelf het eiland over crossen (let op: ze rijden links). De wind in je haren op weg naar het avontuur! Dus boek een goedkoop vliegticket naar Bali, boek wat goedkope hotelletjes en geniet van een onvergetelijke vakantie!

 

1. Blue Lagoon beach, Padangbai

Padangbai is een klein vissersdorpje dat aan de oostkust en tevens het vertrekpunt van boten naar Lombok en de Gili-eilanden. Als de vissers ’s ochtends terug komen verandert het strand in een visafslag. Zwemmen kan je het beste bij Blue Lagoon beach, dat achter in een kleine baai ligt. Dit is een gezellig klein strand en een van de weinige stranden in de omgeving met wit zand (de rest is zwart). Bij de Blue Lagoon kun je heel goed snorkelen. Het water is er erg helder en het koraalrif ligt vlak voor de kust. Je kan er onder andere roggen, zeesterren, maanvissen en clownvissen zien.

Adres; Padangbai. Dit strand heeft geen straatnaam maar een beschrijving; Je kunt dit kleinere strand bereiken door links van het grote strand de weg naar boven te nemen. Na circa 2-3 minuten zie je een parkeerterrein met een paar kraampjes. Dat is het teken, dat je goed zit. Volg het pad naar beneden en je komt bij strand.

 

2. Pasar Badung Markt Denpasar

Denpasar betekent letterlijk ‘ten noorden van de markt’, en markten zijn er genoeg! Een lokale markt bezoeken is de beste manier om je onder te dompelen in een andere cultuur. Een populair soort fruit in Indonesië is Durian, sommige mensen vinden het heerlijk, zelf vind ik het naar zweetsokken ruiken. Om de overheersende geur van durian kan je niet heen, daarom is het ook verboden in treinen en hotels. Balinezen brengen meerdere keren per dag een offer aan de goden, deze prachtig gekleurde offertjes worden ook op de markt verkocht.

Adres: Jalan Sulawesi No. 1, Dangin Puri Kangin, Denpasar

 

3. Satria Vogelmarkt Denpasar

De Vogelmarkt in Denpasar is de grootste van Bali. Het is een drukte van jewelste en een kakofonie van kwetterende vogeltjes. Je ziet overal gekleurde vogeltjes en gekleurde kooitjes. Naast de honderden soorten vogels die er worden verkocht, is er ook een levendige handel in aapjes, slangen, kikkers, muizen, katten, vleermuizen, tropische vissen en ik heb zelfs egeltjes gezien. De vogelmarkt is de dierenwinkel van Bali. De mensen komen van heinde en ver om hier een nieuw huisdier te kopen.

Adres: Jalan Veteran, Denpasar

 

4. Sacred Monkey Forest Ubud

Midden in Ubud ligt het Sacred Monkey Forest. Het Monkey Forest is het domein van de Makaken, van hele brutale makaken. Er wordt dan ook gewaarschuwd voor van alles en nog wat op de borden bij de ingang. Deze apen zijn professionele dieven, zo zouden ze; fototoestellen, brillen, hoeden en tassen stelen. Hoewel het verboden is om de apen te voeren, staan er bij de ingang verschillende kraampjes waar je pinda’s en bananen kan kopen. De wirwar van weggetjes en trappetjes in het bos leidt naar de Pura Dalem Agung, de dodentempel van het dorp Padang Tegal.

Adres: Jalan Monkey Forest, Ubud

 

5. Bali Eco Cycling Tour Ubud

De Bali Eco Cylcling Tour is een eendaagse tour langs verschillende gebieden rond Ubud. Je wordt in alle vroegte opgehaald om vervolgens naar het dorpje Penelokan (wat uitzichtpunt betekend) te gaan. Daar ontbijt je met een prachtig uitzicht op de actieve vulkaan Mount Batur en het kratermeer. Na het ontbijt krijg je een mountainbike en daal je af door het hart van Bali. Je rijd door de rijstvelden, langs de dorpjes en door de bossen. Onderweg wordt er een aantal keer gestopt; bij een oude Balinees huizencomplex, bij een rijstveld en bij een koffieplantage. Bij de laatste proef je verschillende soorten koffie en thee en kan je Loewak koffie (van de Civet kat) drinken. Na de fietstocht is het tijd voor een heerlijke lunch tussen de rijstvelden. Adres; Je wordt opgehaald bij je hotel

 

6. Goa Lawah tempel/grot

In de vele dorpen, langs de kust, aan de rivier, aan de flank van de vulkaan, overal op Bali vind je tempels. Zelf vind ik Goa Lawah een hele bijzondere. Goa Lawah is een tempelcomplex met een heilige grot vol vleermuizen. De duizenden vleermuizen die ondersteboven in trossen boven het altaar hangen, worden gezien als heilige tempelwachters. De grot zou doorlopen via de rivier en zo in verbinding staan met de Moedertempel Pura Besakih. Adres: JL. Raya Goa Lawah, Klunkung

 

7. Bali Eco Cycling Tour Ubud

Ubud ligt midden tussen de rijstvelden en is erg dichtbevolkt. Het hotel Alam Terrace Cottages is een rustige oase in deze drukke maar mooie stad. De prijs kwaliteit verhouding is goed en het ligt midden in het centrum. Hoewel je soms het gevoel hebt dat het centrum is overgenomen door hippies en yoga-scholen vind je om de hoek het echt Ubud weer. Ubud is een prima stad om lekker rond te struinen. Adres: Jalan Bisma, Ubud. Tip: bekijk ook de vele andere prachtige vliegbestemmingen in Indonesië! Met name aan het begin van het jaar vind je prachtige deals voor een gedenkwaardige reis naar een schitterend land.